Efficiënte desinfectie van suikersiroop dankzij UV-behandeling
Maart 2023
Suikeroplossingen zijn een belangrijk ingrediënt in frisdrankenrecepten. Suikersiroop is echter bijzonder gevoelig voor sporen, gist en schimmels, die tijdens de productie op betrouwbare wijze moeten worden verwijderd.
Efficiënte desinfectie van suikersiroop dankzij UV-behandeling
Suikeroplossingen zijn een belangrijk ingrediënt in frisdrankenrecepten. Suikersiroop is echter bijzonder gevoelig voor sporen, gist en schimmels, die tijdens de productie op betrouwbare wijze moeten worden verwijderd. Traditioneel gebeurt dit door middel van hittepasteurisatie. Een kostenefficiënter alternatief is desinfectie door middel van ultraviolette (UV-) bestraling. UV-desinfectie vereist minder energie en verwijdert kiemen effectiever dan pasteurisatie.
Met de ProMinent UV-installatie Dulcodes LP thin-layer kan tot 36 m³ suikersiroop per uur worden gedesinfecteerd. UV-desinfectie is een bewezen methode voor het inactiveren van schadelijke micro-organismen. De UV-straling doodt tot 99,99% van alle kiemen in lichtdoorlatende media.
Een speciale positie bij de UV-installaties wordt ingenomen door de thin-layer variant. Vanwege hun ontwerp zijn ze bijzonder geschikt voor viskeuze media, zoals suikersiroop. Op deze manier kan energie worden bespaard bij de verwerking van suikersiroop door hittepasteurisatie te vervangen door UV-desinfectie om de siroop kiemvrij te maken.
Meestal hebben wij het dan over suikersiroop met een Brix waarde van 60-65°. Conventionele methoden voor warmtebehandeling gebruiken een warmtewisselaar en aanzienlijke hoeveelheden energie om de suikersiroop op hoge temperaturen te brengen, daar langere tijd te houden en zo te steriliseren.
Thermoresistente sporen kunnen niet altijd voldoende worden geëlimineerd door pasteurisatie. Sommige van deze sporen kunnen worden gestimuleerd om te ontkiemen en te groeien door het pasteurisatieproces. UV-desinfectie kan ook 99,99% van deze thermoresistente sporen onschadelijk maken.
Vergeleken met pasteurisatie kan de siroop met UV-behandeling in een zeer korte tijd worden gedesinfecteerd zonder warmtetoevoer. Een UV-bestraling met de vereiste dosis is voldoende voor volledige desinfectie. De smaak en het uiterlijk van de dranken worden niet veranderd door de behandeling met het UV-systeem thin-layer. Het vervangen van de pasteurisatie verbetert daarom de productkwaliteit en bespaart aanzienlijk op energie en kosten.
Neem contact met ons op
»Mijn team en ik staan op ieder moment voor u klaar. Stuur ons gerust uw aanvraag.«