Zoeksuggesties

Stofvrije dosering in plaats van stoffige installaties

In de waterzuiveringsinstallatie Forchheim leveren ProMinent-installaties al sinds de jaren 80 vlokhulpmiddelen voor de ontwatering van zuiveringsslib. Na de sanering werkt de techniek van ProMinent betrouwbaar en stofvrij – als gewend.

Van nat naar droog: Reductie met een factor 30

Weet u het nog, de serie Schwarzwaldklinik, waarin tv-professor Brinkmann praktijk hield in het prachtige Glottertal? Al in de jaren 80 belande het afvalwater van de kliniek in de zuiveringsinstallatie in het nabije Forchheim, gelegen tussen Kaiserstuhl en de Rijn. Hier zorgt de zuiveringscoöperatie Breisgauer Bucht, net als toen, voor de zuivering van het afvalwater uit een waterwingebied van 650 km². Wanneer het water is gezuiverd, blijft uiteindelijk zuiveringsslib achter, dat in een drooginstallatie wordt ontwaterd. Zo slinkt ieder jaar 240.000 ton aan nat zuiveringsslib tot 8000 ton droge slib. Bij het scheiden van vaste en vloeibare bestanddelen worden vlokhulpmiddelen gebruikt. Toen twee, nog uit de jaren 80 stammende, installaties voor de dosering hiervan moesten worden vervangen, verleende de coöperatie opnieuw de opdracht aan ProMinent, vanwege de goede ervaringen met de oude installaties en het vooruitzicht op beproefde kwaliteit en – als bijzondere bonus – “eindelijk een stofvrije kelder”.

Parameters

  • Vervanging van 2 installaties voor het ontwateren van slib in de waterzuiveringsinstallatie Forchheim (Breisgau)
  • Dosering van polymeren als vlokhulpmiddel, ca. 2 m³/h
  • Toepassing van Tomal-producten: Doseersysteem PolyRex met Optimo-inspoelsysteem, leegstation voor bigbags, rijpings- en doseertanks uit roestvast staal, doseersysteem met meerdere vijzels
  • Schone werkomgeving door een stofvrij gebruik van het polymeerpoeder
  • Kostenbesparend: lagere verwijderingskosten door een optimale ontwatering van het slib, lagere bedrijfskosten door minimale personeels- en onderhoudskosten

Gerenommeerde aanbieder – verbeterde moderne techniek

Uit polymeerpoeder wordt een oplossing bereid dat als vlokhulpmiddel dient. Tot nu toe was de opslag, het transport en de verwerking van het poeder een stoffige kwestie, maar dankzij de moderne techniek van Tomal – een dochteronderneming van ProMinent – kan dat nu ook anders: De zuiveringscoöperatie koos voor het PolyRex-doseersysteem met een Optimo-inspoelsysteem. Dit gesloten systeem garandeert een precies, betrouwbaar en vooral stofvrij gebruik van poeder, want dit systeem verwerkt de polymeeroplossing, op uiterst efficiënte wijze, in een gecontroleerde omgeving. Tot de leveringsomvang behoren bovendien een leegstation voor bigbags, rijpings- en doseertanks uit roestvast staal en een doseersysteem met meerdere vijzels. De nieuwe installaties worden aangestuurd door een programmeerbaar regelapparaat (PLC). De eerste van de twee installaties werd in februari 2015 in gebruik genomen, de tweede draait sinds januari 2017.

Conclusie: Gebruiksgemak verhoogd, kosten verlaagd!

Naast de stofvrije werkomgeving – een grote verademing tijdens het dagelijkse gebruik! – bieden de nieuwe PolyRex-doseersystemen nog meer overtuigende voordelen:

  • minimale personeels- en onderhoudskosten door geheel automatisch bedrijf
  • laag polymeerverbruik door een optimale vermenging en een nauwkeurige dosering
  • flexibele aanpassing van de doseerhoeveelheden aan de verschillende vereiste concentraties
  • verlaging van de kosten voor de afvoer van slib door het hoge ontwateringsrendement
  • hoge procesveiligheid bij de waterbereiding en een betrouwbare inachtname van de wettelijke voorschriften

Gebruikte producten - Stofvrije dosering in plaats van stoffige installaties

Neem contact met ons op

John van der Westen

Directeur, ProMinent Verder B.V.

»Mijn team en ik staan op ieder moment voor u klaar. Stuur ons gerust uw aanvraag.«

+31 30 677 92 80  Aanvraag versturen   

Meer praktijkvoorbeelden voor deze branche

ProMinent Nieuwsbrief - het laatste nieuws, op maat gemaakt voor u! Nu abonneren