Zoeksuggesties

Waterbehandeling in Wellnesswereld Aken

De Carolus Thermen in Aken, genoemd naar Keizer Karel de Grote, is een superlatief in de wellnesswereld. De veeleisende behandeling van het thermaal water wordt verzorgd door onze moderne elektrolyse-installaties en het krachtige meet- en regelsysteem.

Zeker stellen van de toppositie

Al sinds jaren behoren de Carolus Thermen in Aken tot de baden met de hoogste omzet en economisch tot de meest succesvolle baden in Duitsland. In september 2014 werd de 5-miljoenste badgast verwelkomd, jaarlijks trekt de thermeninstallatie circa 340.000 bezoekers. Om te zorgen dat dit ook in de toekomst zo blijft, brengt de exploitant met gerichte sanerings- en optimaliseringsmaatregelen de volledige thermeninstallatie steeds weer op de nieuwste stand der techniek.

In de Carolus Thermen wordt gebruik gemaakt van thermaal water uit de rozenbron en water uit het gemeentelijk waterleidingnet. Voordat het water naar de talrijke baden van de thermen- en saunawereld wordt geleid, moet het om hygiënische redenen eerst volgens de voorschriften worden behandeld. Door de minerale eigenschappen van het thermaal water was het verbruik van zuurhoudende producten voor het corrigeren van de pH-waarde op dat moment behoorlijk hoog. Nieuwe installatietechniek voor waterbehandeling, evenals efficiënte meet- en regeltechniek moesten hier zorgen voor een oplossing.

Kerngegevens

 • Jaarlijks circa 340.000 bad- en saunagasten
 • Installatie van installatietechniek voor waterbehandeling, evenals nieuwe meet- en regeltechniek tijdens lopend bedrijf
 • Elektrolyse-installaties CHLORINSITU® V Plus zorgt voor desinfectie van het natuurlijke thermaal water en water uit het gemeentelijk waterleidingnet
 • Meet- en regelsysteem DULCOMARIN® II regelt de hygiëneparameters in 15 watercircuits

Investering in toptechnologie

Voor de implementatie koos de exploitant twee vakkundige partners: De onderneming m. hübers GmbH uit Wesel zorgde voor het installeren en ProMinent GmbH leverde de technische componenten en installaties. April 2016 werd allereerst de meet- en regeltechniek met de krachtige DULCOMARIN® II en 15 decentraal verdeelde meetpunten voor het regelen van de hygiëne-hulpparameters gemonteerd en opgestart. Bij de tweede stap in juli volgde de inbouw en inbedrijfstelling van de elektrolyse-installaties CHLORINSITU® V Plus met een chloorproductiecapaciteit van 1.750 g/h. In aanvulling op de beide bouwfasen werden nieuwe stromingsbewakers voor uitschakeling van de chloortoevoer bij stilstand van het te chloreren water geïnstalleerd. Daarna werden in december nog 15 magneet-membraandoseerpompen van het type Beta® ingebouwd voor automatische pH-waarderegeling.

Besparingen zijn topklasse

Het door de CHLORINSITU® V Plus geproduceerde chloorgas wordt binnen de elektrolyse-installatie direct toegevoerd aan het thermaal water. Het tijdens het proces ontstane onderchlorigzuur heeft al een verlagend effect op de pH-waarde, waardoor de noodzakelijke toevoeging van meer zuurhoudende producten duidelijk wordt verlaagd. Ook in de bassins die water gebruiken uit het gemeentelijk waternet in de saunawereld zijn voor het regelen van de pH-waarde aanzienlijk minder hulpstoffen noodzakelijk. Het eveneens in de CHLORINSITU® V Plus geproduceerde en in een nieuwe voorraadtank opgeslagen natriumhypochloriet kan hier ideaal worden toegepast voor de waterdesinfectie. Daarnaast dient de voorraadtank als "Noodreserve" voor de thermaal bassins, mocht bij de chloorproductie een onverwachte storing ontstaan. Een rondom veilige zaak!

 • Op ieder moment probleemloos badwater in alle thermaal bassins, evenals in het saunagedeelte
 • Dankzij een verbinding van DULCOMARIN® II met het bedrijfsinterne netwerk, kunnen de hygiëneparameters ieder moment op de computers van de badmeesters worden opgeroepen en is snel ingrijpen mogelijk
 • De significante besparingen in het chemicaliënverbruik verlagen de bedrijfskosten
 • De voorraad natriumhypochloriet waarborgt uitvalzekerheid van minimaal 24 uur
 • Vaste contactpersonen voor service en betrouwbare levering van reserveonderdelen

»Wij wilden geen product van de plank, maar een oplossing die geschikt is voor de specifieke eisen van Carolus Thermen. Met de wrijvingsloze implementatie van het project en het installeren van de nieuwe techniek tijdens lopend bedrijf zijn wij zeer tevreden. Naast de aanzienlijke kostenverlaging, zijn een continue service en een snelle levering van reserveonderdelen grote pluspunten.« -  Michael Blinn, technische directeur Carolus Thermen Bad Aachen

Gebruikte producten - Waterbehandeling in Wellnesswereld Aken

 • Elektrolyse-installaties van het type CHLORINSITU V Plus produceren een zeer zuiver chloorgas rechtstreeks op locatie en hebben daarvoor uitsluitend zout, water en stroom nodig. Pieken in de vraag kunne met deze installatie worden opgevangen (Plus-systeem). Bijzonder geschikt voor installaties voor de desinfectie van drinkwater, afvalwater, proceswater en het water voor zwembaden en koeltorens.

  meer weten

Neem contact met ons op

John van der Westen

Directeur, ProMinent Verder B.V.

»Mijn team en ik staan op ieder moment voor u klaar. Stuur ons gerust uw aanvraag.«

+31 30 677 92 80  Aanvraag versturen   

ProMinent Nieuwsbrief - het laatste nieuws, op maat gemaakt voor u! Nu abonneren