Termen (65)
Abrasion
Het proces waarbij een vast materiaal door voortdurend gebruik materiaal verliest – een slijtageverschijnsel.
Biofilms
Een biofilm is een aanslag uit verschillende micro-organismen die uit meerdere lagen bestaat. Er zijn zuurstoftolerante gedeelten aan de oppervlakte en zuurstofarme gedeelten aan de basis van de biofilm.
CANopen
Alle apparaten voldoen hardwarematig aan de geharmoniseerde CAN-specificatie 2.0 (ISO99-1, ISO99-2). Deze omvat het CAN-protocol (ISO 11898-1) en informatie over de fysische toepassingslaag (physical layer) volgens ISO 11898-2 (high speed CAN tot 1 Mbit/sec) en ISO 11898-3 (low speed CAN tot 125 kBit/sec). Het apparaat voldoet aan CANopen-specificatie CIA-DS401, de basis voor de Europese norm EN50325-4. Er wordt voldaan aan het regelaar-apparaatprofiel CiA-404.
Cavitatie
De vorming van kleine gasbellen in een fluïde. Cavitatie moet vanwege de schadelijke werking ervan op de bedrijfszekerheid en levensduur van pompen zoveel mogelijk worden voorkomen.
Chloordioxide
Chloordioxide is een buitengewoon reactief gas dat vanwege zijn instabiliteit niet kan worden opgeslagen maar pas ter plaatse in speciale installaties naar behoefte moet worden geproduceerd.
Chloordioxide kent ten opzichte van het bij de waterdesinfectie veel gebruikte chloor een aantal voordelen. Zo vermindert de desinfecterende kracht niet bij een stijgende pH-waarde maar neemt zelfs verder toe. Chloordioxide blijft lang stabiel in een leidingnet en biedt vele uren tot meerdere dagen microbiologische bescherming van het water. Ammoniak of ammonium, die het effect van een extreme vraag naar chloor hebben, worden niet aangevallen door chloordioxide waardoor het gedoseerde chloordioxide ook volledig voor het ontsmetten kan worden gebruikt. Bij chloordioxide worden geen chloorfenolen gevormd: geurintensieve verbindingen die uit het chloreren van water kunnen voortvloeien. Trihalogeenmethanen (THM), een stofklasse die net als de hoofdvertegenwoordiger chloroform als potentieel kankerverwekkend wordt gezien, ontstaan bij de reactie van chloor met natuurlijke stoffen in water (humuszuren, fulvinezuren enz.). Met chloordioxide als alternatief desinfectiemiddel ontstaan deze verbindingen niet.
Click wheel
Intuïtief bedieningselement voor het snel en veilig verstellen van parameters – geïntegreerd bij het display. In combinatie met het overzichtelijke display en vier toetsen is hiermee eenvoudige bediening tot en met programmering mogelijk.
Het click wheel is een functionaliteit van de magnetisch aangedreven membraandoseerpomp gamma/ X.
Conductieve geleidbaarheid
Conductieve geleidbaarheidssensoren meten de elektrolytische geleidbaarheid indirect via het ladingtransport tussen twee elektroden die worden ondergedompeld in het te meten medium. De sensortypen met celconstanten k=0,01 en k=0,1 cm-1 zijn vooral geschikt voor het meten van zeer lage elektrolytische geleidbaarheid < 1 µS/cm in zuiver en zeer zuiver water.
De sensortypen met celconstante k=1 cm-1 worden in allerlei soorten water zonder aanslagvormende stoffen tot 20 mS/cm toegepast. De voordelige sensorlijn LF(T) wordt in helder, chemisch onbelast water toegepast.
Corrosievrijheid
Uitblijvende tot zeer minimale slijtage van de installatie als gevolg van een reactie van het materiaal bij contact met chemicaliën (bijv. chloor).
Demping
Berekening van een numerieke mediumwaarde voor een bepaalde periode die overeenkomt met een bepaald aantal meetwaarden. Hoe meer waarden bij de berekening van het debiet van het medium worden betrokken, hoe stabieler de indicatie wordt.
Depotwerking
Beschrijft in hoeverre een stof een duurzame werkzame spiegel kan opbouwen en deze onder bepaalde omstandigheden kan houden.
Doseerkop
In de doseerkop vindt het eigenlijke doseerproces plaats. Het doseermedium stroomt naar binnen en stroomt vandaar bij het bereiken van voldoende druk via het persventiel naar buiten. De doseerkop bevindt zich in de doseereenheid.
Doseerprofielen
Doseerprofielen zorgen voor een optimaal doseerresultaat door het aan de chemicalie of applicatie aangepast doseergedrag van de doseerpomp.
De pompslag van de verdringer wordt continu geregistreerd en bijgestuurd zodat de slag volgens een vooraf gewenst doseerprofiel wordt uitgevoerd. De pomp kan in normaal bedrijf (schema 1), met geoptimaliseerde persslag (schema 2) of met een geoptimaliseerde zuigslag (schema 3) worden gebruikt. Drie typische doseerprofielen zijn schematisch in een tijdsverloop weergegeven.
In normaal bedrijf is het tijdsverloop voor de zuigslag en de persslag nagenoeg identiek (schema 1). In de modus met geoptimaliseerde persslag (schema 2) wordt de persslag gerekt en wordt de zuigslag zo snel mogelijk uitgevoerd. Deze instelling is bijvoorbeeld geschikt voor toepassingen waarbij optimale mengverhoudingen en zo continu mogelijke bijmenging van chemische hulpstoffen vereist zijn.
In de modus met geoptimaliseerde zuigslag (schema 3) wordt de zuigslag zo lang mogelijk gerekt waardoor een exacte en eenvoudige dosering van viskeuze en uitgassende media mogelijk is. Deze instelling moet ook worden gekozen voor het minimaliseren van de NPSH-waarde.
Drukhoudventiel
Een drukhoudventiel heeft de taak om een gedefinieerde stabiele bedrijfsdruk voor een doseerpomp te creëren om het doseervermogen en daarmee de doseerhoeveelheid stabiel te houden. De constante druk ontstaat met behulp van een veerbelast mechanisme in het ventiel. Voor het instellen van de openingsdruk moet een manometer worden gebruikt die zich in de leiding bevindt.
Easy Drive
Exacte, softwaregestuurde toerentalregeling voor het circulatieproces ter vermindering van energiekosten en pompslijtage – kan worden geïntegreerd in de zwembadregelingssoftware EcoPad. Op basis van de gegevens van het multiparametermeet- en regelapparaat DULCOMARIN® II, gemeten met DULCOTEST® sensoren. De EcoPad-software optimaliseert pomptoerental, temperatuur, terugspoeling en het verbruik van toevoegingen voor desinfectie en pH-regeling.
ECA-installatie
Elektrolyse-installatie voor de productie van elektrochemisch geactiveerd water (ECA-water). De installatie produceert het werkzame, kostenefficiënte en milieuvriendelijke reinigings- en desinfectiemiddel direct ter plaatse. ECA-installaties van de serie DULCO®Lyse produceren ECA-water met een bijzonder laag chloridegehalte.
ECA-water
Waterstofhypochloriet (HCIO) is ook onder de naam ECA-water bekend en wordt steeds vaker in de levensmiddelen- en drankenindustrie als desinfectiemiddel toegepast. Het is een kleurloos, slechts licht dissociërend zuur met een chloorkalkachtige geur. Het heeft een blekend en oxiderend effect en is uitermate geschikt als desinfecterend middel.
Eco!Mode
Met de Eco!Mode kan de circulatiecapaciteit verlaagd worden wanneer de DIN-hygiëneparameters pH-waarde, redox, vrij chloor en gebonden chloor binnen de toegestane grenzen liggen.
Hiervoor is een circulatiepomp met frequentieomvormer met analoge ingang noodzakelijk.
De verlaging kan afhankelijk van de betreffende DIN-hygiëneparameters, de tijd en de vrijgave via een op afstand bestuurbare ingang worden geactiveerd. Ook een combinatie van de criteria is mogelijk. Wanneer niet langer aan de DIN-hygiëneparameters wordt voldaan, wordt de circulatiecapaciteit weer opgevoerd naar de nominale capaciteit.
De verlaging van de pompcapaciteit bespaart energie en reduceert de CO2-uitstoot.
Daarnaast kan de chloordosering bij het bereiken van een instelbaar redoxpotentiaal, bijv. 780 mV, dat een goede desinfecterende kracht van het water signaleert, stapsgewijs of in één stap worden verlaagd. Wanneer niet langer aan de DIN-hygiëneparameters wordt voldaan, wordt de chloordosering weer opgevoerd naar de gewenste waarde.
Elektrolyse
Bij de elektrolyse worden ter plekke op basis van zout water met behulp van elektrische stroom chloor en natronloog geproduceerd.
Bij de open elektrolyse of elektrolyse met tubuluscellen vindt de elektrochemische reactie in een doorstroomkamer plaats, waarbij het vers aangemaakte actieve chloor meteen met de natronloog naar natriumhypochloriet wordt omgezet. Als zoutoplossing wordt een verzadigde sole gebruikt die in een aparte zoutoplostank wordt aangemaakt op basis van zout van een gedefinieerde kwaliteit.
Bij de membraanelektrolyse vindt de elektrochemische reactie in twee door een membraan van elkaar gescheiden elektrodekamers plaats, waardoor het ontstaan van het vers aangemaakte actieve chloor en van de natronloog ruimtelijk van elkaar wordt gescheiden.
Ex-beveiliging
Toegestaan voor gebruik in explosiegevaarlijke ruimten volgens ATEX. ATEX: de huidige EG-EX-richtlijn 94/9/EG (ATEX) voor de dosering van vloeibare media in opstellingsruimten met gasexplosiegevaar en in bliksemgevoelige groeven. Alle doseerpompen uit de serie ProMinent EXtronic® hebben Ex-beveiliging.
Excentriciteit
De mate van afwijking van de cirkelvorm van een elliptische vorm. Veranderingen in de excentriciteit ontstaan bijv. bij stilstand van de pompaandrijving.
Fosfaat
Ortho- en polyfosfaat voorkomt kalkafzetting en corrosie in hard water tot max. ca. 20 CH (carbonaathardheid). Daarbij worden de voor kalkafzettingen verantwoordelijke hardheidveroorzakers zoals calcium- en magnesiumionen gestabiliseerd, d.w.z. deze ionen blijven in het water opgelost en zetten zich niet aan de binnenkant van de buizen als kalk af. Dit voorkomt dat de buizen dichtgroeien of dat kalkafzettingen het rendement van verwarmingsspiralen verlagen. Er wordt een dunne, robuuste beschermlaag opgebouwd.
Gebonden chloor
Mono-, di-, trichlooramine. Het meetresultaat van het type CLE (vrij chloor) wordt van het meetresultaat van het type CTE (totaal chloor) afgetrokken. Referentiemethode: DPD4 min DPD1
Hydrazine
Hydrazine wordt als corrosieremmer in water- en stoomsystemen toegepast. Omdat hydrazine snel verdampt en kankerverwekkend is, moet het aan een speciale behandeling worden onderworpen. Bovendien moeten extra doseersystemen worden toegepast.
Meerlaagsmembraan
Het meerlaagsmembraan (minstens twee boven elkaar liggende membraanlagen) verhindert het naar buiten treden van het doseermedium bij een storing. Daarnaast zijn de membranen uitgerust met membraanbreuksignalering. Membranen zijn slijtdelen en moeten daarom regelmatig worden gecontroleerd en eventueel vervangen.
Meetbereik
Het vastgelegde meetbare bereik waarin de meetafwijkingen van de te meten meetgrootheid binnen vastgelegde grenzen blijven.
Meetgrootheden
De fysische grootheden die met metingen moeten worden vastgesteld.
Membraanbreuksignalering
Bij een membraanbreuk dringt het doseermedium tussen de membraanlagen en activeert daarmee via het sensorbereik een mechanische indicatie/een alarm. Dit concept garandeert een betrouwbare dosering, ook bij kritieke bedrijfstoestanden.
Membraanfiltratie
Membraanfiltratie is bij de waterbehandeling de uitgewezen techniek voor het verwijderen van deeltjes en zouten bij de laagst mogelijke bedrijfskosten.
De membraanfiltratie is een fysisch proces voor het scheiden van stoffen met semipermeabele membranen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen vier procestypen, afhankelijk van de grootte van de deeltjes/moleculen die moeten worden verwijderd:
- Microfiltratie
- Ultrafiltratie
- Nanofiltratie
- Omgekeerde osmose
Membraanpositieregeling
De gepatenteerde membraanpositieregeling beschermt op betrouwbare wijze tegen schade bij een geblokkeerde zuig- en perszijde. Een sensor meet de membraanuitslag en stuurt de magneetspoel overeenkomstig de benodigde slag aan. De membraanpositieregeling is een functionaliteit van de hydraulische membraandoseerpompen uit de serie Orlita® Evolution.
Microfiltratie
Het proces van membraanfiltratie: bij microfiltratie worden deeltjesgrootten gefilterd die kleiner zijn dan 0,1 µm (resp. kleiner dan 500.000 Da), zoals gesuspendeerde deeltjes, colloïdale vertroebelingen en olie-emulsies. Nog kleinere deeltjes kunnen worden gefilterd met behulp van ultrafiltratie en nanofiltratie.
Montageplaat
Een praktische module voor snelle en ongecompliceerde installatie: de pomp wordt direct op de meegeleverde montageplaat geplaatst en klikt exact in. Steek de kabels eenvoudigweg in de aansluitingen aan de voorzijde, en klaar. Horizontaal of verticaal: de montageplaat zelf kan op een vlakke, draagkrachtige horizontale of verticale ondergrond worden vastgeschroefd. Naar keuze is ook montage op een wandconsole mogelijk.
Op dit moment verkrijgbaar voor de magnetisch aangedreven membraandoseerpomp gamma/ X.
Multifunctieventiel
Het multifunctieventiel bouwt een gespecificeerde tegendruk bij de dosering op, ter voorkoming van vrije uitloop. Deze functie kan handmatig worden opgeheven. Functies:
- Zorgt voor een gespecificeerde tegendruk bij de dosering, ter voorkoming van vrije uitloop.
- Voorkomt het hevelen uit de voorraadtank bij onderdruk op de doseerlocatie.
Nanofiltratie
De nanofiltratie berust op hetzelfde principe als de omgekeerde osmose. Het verschil: de scheidingsgrens ligt iets lager. Dat betekent dat bij dit type membraanfiltratie aanzienlijk minder in het water opgeloste ionen worden tegengehouden dan bij de omgekeerde osmose. Dit bespaart uiteindelijk bedrijfskosten.
De typische zoutafscheidingsgraad is ca. 80 – 90%. Hierbij worden polyvalente ionen (bijv. Ca, Mg) beter tegengehouden dan monovalente (bijv. Na, K) zodat nanofiltratie-installaties vaak ook als alternatief voor de traditionele ontharding worden gebruikt.
NPSH-waarde
NPSH (Net Positive Suction Head) is een begrip uit de VS en betekent – vrij vertaald – minimale toevoerhoogte boven verzadigingsdruk. Nach DIN EN ISO 12723 lautet der entsprechende deutsche Ausdruck Haltedruckhöhe. NPSH wordt in meter (m) uitgedrukt.
Omgekeerde osmose
De omgekeerde osmose is een deelgebied van de membraanfiltratie. Ze is daarbij het proces met de hoogste scheidingsgrens en vormt de omkering van het natuurlijke osmoseproces. Omgekeerde osmose wordt daarom gebruikt voor de ontzilting van waterige oplossingen. Bij het gebruik van geschikte membranen met een hoge capaciteit is het tegenwoordig mogelijk om meer dan 99% van alle zouten uit een waterige oplossing te verwijderen.
OPC
OPC staat voor Openness, Productivity, Collaboration (vroeger OLE for Process Control) en is de naam van een uniforme en fabrikantonafhankelijke software-interface. OPC Data Access (OPC DA) is gebaseerd op de Windows-technologieën COM (Component Object Model) en DCOM (Distributed Component Object Model). OPC XML is echter gebaseerd op de internetstandaarden XML, SOAP en HTTP.
OPC wordt toegepast waar sensoren, regelaars en besturingen van verschillende fabrikanten één gezamenlijk, flexibel netwerk vormen.
Opgeloste zuurstof
De meetgrootheid "Opgeloste zuurstof" geeft de hoeveelheid van de gasvormige, in waterige fase fysisch opgeloste zuurstof in mg/l (ppm) aan.
De "Opgeloste zuurstof" is daarmee de belangrijkste parameter voor de beoordeling van de kwaliteit van (oppervlakte-)water dat voor het kweken van nuttige dieren geconditioneerd moet worden met toegevoegde zuurstof. Daarnaast wordt opgeloste zuurstof gebruikt voor de sturing van processen in zuiveringsinstallaties en waterleidingbedrijven.
OptoDrive®
Met de geregelde magneetaandrijving OptoDrive® is een individuele, in de tijd exacte aanpassing van de doseerstroom mogelijk. Van langzame persslag tot en met snel gesynchroniseerde vulprocessen. Onvolledig vullen van de doseereenheid, cavitatie en schommelingen in de tegendruk van de doseerleiding worden verhinderd. OptoDrive® waarborgt een doseernauwkeurigheid die anders alleen met uitgebreide regelcircuits zou kunnen worden bereikt.
OptoDrive® en OptoGuard® zijn functionaliteiten van de magneetdoseerpompen uit de serie delta®.
OptoGuard®
De injectiecontrolefunctie OptoGuard® detecteert en meldt hydraulische fouttoestanden zoals overdruk, gesprongen doseerleiding, verstopte doseerpunten en ingesloten lucht- of gasbellen in de doseerkop. Daarmee worden verkeerde doseringen voorkomen. De meldingen worden weergegeven op het display en, afhankelijk van de individuele instellingen, via storingsmeldrelais naar het procescontrolesysteem verzonden, waar een automatische doseerstop kan worden geactiveerd.
OptoDrive® en OptoGuard® zijn functionaliteiten van de magneetdoseerpompen uit de serie delta®.
Overbelastingsuitschakeling
De pomp wordt bij overschrijding van een gedefinieerd tolerantiebereik elektronisch uitgeschakeld. De overbelastingsuitschakeling dient ter bescherming van de pomp, waardoor maximale investeringszekerheid gewaarborgd is.
Overbelastingsuitschakeling
Verhindert overbelasting van de pomp door deze automatisch uit te schakelen.
Ozon
Bij de productie en het gebruik van ozon ontstaan aanzienlijk minder vervuilende bijproducten dan bij andere vergelijkbare oxidatie- en desinfectiemiddelen. Als uitermate reactief gas wordt ozon ter plekke in speciale generatoren uit zuurstof geproduceerd en direct zonder tussenopslag aan het water toegevoegd. Vanwege zijn hoge reactiviteit valt ozon in het water met een halfwaardetijd van enkele minuten weer in zuurstof uiteen. Alle componenten van een ozonbehandelingssysteem moeten daarom perfect op elkaar en op de beoogde toepassing zijn afgestemd zodat een optimale verhouding tussen ozonproductie en effect wordt bereikt.
Perazijnzuur
Perazijnzuur wordt met name in de levensmiddelen- en drankenindustrie als desinfectiemiddel toegepast maar ook op de gebieden cosmetica, farmacie en geneeskunde. De continu meting en regeling van het perazijnzuur wordt noodzakelijk wanneer hoge eisen aan desinfectie en kwaliteitsbewaking worden gesteld.
Permeaatcapaciteit
Waarde die aangeeft welke hoeveelheid van een vloeistof (bijv. water) in een bepaalde tijd een stof (bijv. een membraan om te filteren) kan doordringen (permeëren).
pH-waarde
De pH-waarde is een maat voor het zure of basische karakter van een waterige oplossing. Neutrale vloeistoffen, bijvoorbeeld water, hebben een pH-waarde van ca. 7. Hoe lager de waarde, hoe zuurder de vloeistof. Bij stijgende pH-waarde (>7) wordt de vloeistof steeds basischer.
PID-regelaar
Regelt processen automatisch zodat ook bij storende factoren de ingestelde waarden (bijv. pH-zuren of -logen) op veilige wijze worden gewaarborgd. De PID-regelaar (Proportioneel–Integraal–Differentieel) levert als universele regelaar betrouwbare resultaten en wordt in de meet- en regeltechniek van ProMinent ingezet als 1- en 2-zijdige regelaar.
De PID-regelaar is een standaardonderdeel van de DULCOMETER® regelapparaten DULCOMARIN® II, diaLog DACa, Compact, D1Cb en D1Cc.
Polyelektrolyten
Polyelektrolyten worden als vlokhulpmiddel overal toegepast waar colloïde vaste stoffen op rendabele wijze moeten worden afgescheiden uit vloeistoffen.
ProMinent Meerwaarde Service
Gekwalificeerde advisering en ondersteuning van topklasse: goed bereikbare telefonische helpdesk, technische toepassingsadviezen, individuele configuratie van pompen en competente klantenservice ter plaatse.
Dit uitgebreide serviceaanbod is voor u beschikbaar voor de hydraulische membraandoseerpomp Orlita® Evolution en de magnetisch aangedreven membraandoseerpomp gamma/ X.
Pulsatiedemper
Dempt de pulsatie (dynamische drukverandering van de vloeistof) en vermindert de stromingsweerstand bij lange doseerleidingen. De demping vindt plaats door een gaskussen in de pulsatiedemper dat bij iedere persslag wordt gecomprimeerd. De pulsatiedemper wordt in de pijpleiding of met een blindplugset overhoeks ingebouwd. Belangrijk: De pulsatiedemper moet altijd worden beschermd met een overstortventiel.
Regelaandrijving
Om de slaglengte van een motordoseerpomp afhankelijk van een 0/4-20 mA signaal automatisch te verstellen, wordt een zogeheten regelaandrijving gebruikt. 0/4 mA komt overeen met 0% slaglengte, 20 mA komt overeen met 100% slaglengte. De positiefeedback aan de pomp wordt via een variabele weerstand gegeven.
Reproduceerbaarheid
De mate van overeenstemming bij onafhankelijk van elkaar gemeten meetwaarden onder gedefinieerde omstandigheden.
Silicaat
Silicaat dient als corrosiebescherming ter voorkoming van roest ('bruin water' in verzinkte leidingsystemen) en putcorrosie (ultrafijne gaatjes in de pijpleiding). Het toepassingsgebied zijn zachte, agressieve watersoorten met een hoog percentage agressief koolzuur. Het silicaat veroorzaakt een verhoging van de pH-waarde in de richting van het kalk-koolzuur-evenwicht. Bij de hydrolyse ontstaat een kiezelzuurgel dat een dunne beschermlaag in het leidingsysteem en de onderdelen vormt en zo corrosie voorkomt.
Slangpomp
Het verpompen van het doseermedium gebeurt door het samenknijpen van de slang met de rotor in stromingsrichting. Hierbij zijn geen ventielen noodzakelijk. Abrasieve, viskeuze en uitgassende media worden hierdoor ontzien bij het verpompen.
Stelaandrijving
Met behulp van een stelaandrijving wordt de instelas van de slaglengte-instelling van een motordoseerpomp automatisch bewogen. Zo kan de slaglengte en daarmee het slagvolume worden aangepast. De stelpositie wordt niet automatisch naar de pomp teruggekoppeld.
Totaal beschikbaar chloor
Aan (iso-)cyaanzuur/isocyanuraat gebonden chloor en het daaruit ontstaande vrije (werkzame) chloor. Aanbevolen sensor: type CGE, referentiemethode DPD1.
Totaal chloor
Som van vrij en gebonden chloor. Aanbevolen sensor: type CTE, referentiemethode DPD4.
Ultrafiltratie
Ultrafiltratie is een membraanproces dat steeds vaker bij de waterbehandeling wordt toegepast voor het afscheiden van ongewenste waterbestanddelen. Parasieten, bacteriën, virussen en hoogmoleculaire organische stoffen worden net als andere deeltjes tegengehouden.
Ultrafiltratie heeft een uitermate veelzijdig toepassingsgebied en kan voor de meest uiteenlopende watersoorten worden gebruikt.
Het spectrum reikt van drinkwater, rivierwater, proceswater en zwembadwater tot zeewater en afvalwater.
UV-desinfectering
Bij de UV-desinfectie wordt het te desinfecteren water met ultraviolet licht bestraald; hierdoor is dit een puur fysisch en chemievrij proces voor de waterdesinfectie.
Met name de UV-C-straling met een golflengte van 240 tot 280 nm bestrijdt direct het DNA dat voor de kiemen van levensbelang is. De straling brengt een fotochemische reactie teweeg en vernietigt de erfelijke informatie in de DNA. De kiem verliest zijn voortplantingsmogelijkheid en wordt gedood. Zelfs tegen chemische desinfectiemiddelen uiterst bestendige parasieten zoals cryptosporidia of giardia worden efficiënt gereduceerd.
Vacüumproces
Proces waarbij door de afwezigheid van zuurstof en andere gassen zeer zuivere stoffen (bijv. actief chloor) kunnen worden gegenereerd. Dit proces wordt toegepast bij de elektrolyse-installatie CHLORINSITU®.
Verwijderbare bedieningseenheid (HMI)
De bedieningseenheid (Human Machine Interface) kan direct worden bevestigd aan de doseerpomp of aan de muur naast de pomp. Dit biedt de exploitant talrijke mogelijkheden voor de toegankelijke en gebruiksvriendelijke integratie van een doseerinstallatie in het systeem. Bovendien biedt de verwijderbare bedieningseenheid een extra bescherming tegen onbevoegd bedienen van de doseerpomp, resp. tegen het wijzigen van de pompinstellingen. De bedieningseenheid kan bijv. binnen projecttoepassingen volledig worden verwijderd.
Met vijf programmaknoppen kunnen de verschillende functies van de doseerpomp eenvoudig worden gekozen en ingesteld. Een verlicht LCD-display geeft informatie over de betreffende bedrijfstoestand. Op de bedieningseenheid en bij de regeleenheid geven leds de pompfuncties, resp. de pomptoestand aan.
Volumetrisch kalibreren
Wanneer een doseerpomp geïnstalleerd is, moet bij de heersende bedrijfsomstandigheden, met name een bepaalde constante bedrijfsdruk, de capaciteit in liter per uur worden berekend. Hiervoor worden zogeheten kalibratievaten met een gedefinieerd volume gevuld dat vervolgens verpompt wordt. Het per tijdseenheid verpompte volume wordt in de capaciteit per uur omgerekend. Voorbeeld: Een pomp heeft bij 80% slaglengte en 100 slagen per minuut binnen 1 minuut 50 ml verpompt. Hiermee heeft deze pomp een capaciteit per uur van 50 ml x 60 min = 3000 ml/h = 3 l/h.
Vrij (werkzaam) chloor
Cl2, HOCl (waterstofhypochloriet), OCl- (hypochloriet). Aanbevolen sensoren: types CLE, CLO, CLB en CBR. Referentiemethode: DPD1.
Waterstofperoxide
Waterstofperoxide vormt met name vanwege zijn volledige biologische afbreekbaarheid een vaak toegepast desinfectie- en oxidatiemiddel in de waterbehandeling en productie:
- Chemisch bleken in de hout-, papier-, textiel- en mineraalindustrie
- Organische synthese in de chemische, farmaceutische en cosmetische industrie
- Oxidatie van drinkwater, percolatiewater, belast grondwater
- Desinfectie van koel-, proces- en productiewater in de farmaceutische industrie, in de voedingsmiddelen- en drankindustrie en in zwembaden
- Ontgeuring (gaswassers) in gemeentelijke en industriële zuiveringsinstallaties
- Ontchloren in chemische processen
Webserver
Een webserver is een software-applicatie die door de DULCOMARIN® II wordt uitgevoerd.
De webserver stuurt websites met informatie over de meting, regeling, sensorkalibratie en regelaarconfiguratie naar een pc met webbrowser (bijv. Microsoft® Internet Explorer).
Met de webserver is een gemakkelijke visualisatie van de DULCOMARIN® II mogelijk zonder dat op de pc een speciale visualisatiesoftware geïnstalleerd moet zijn. De webserver is onafhankelijk van het besturingssysteem van de pc.
Wissersysteem
Verwijdert op efficiënte wijze afzettingen op de omhullende beschermingskokers van stralers, zonder chemicaliën en zonder bedrijfsonderbreking, zelfs bij volledige bedrijfsdruk. Tijdens de wisprocedure wordt de positie van de wisser meerdere malen gecontroleerd. De continue gegevensuitwisseling tussen wissermotor en besturing waarborgt een betrouwbare reiniging. Een functionaliteit van de comfortbesturing UVCb voor bepaalde UV-installaties uit de serie Dulcodes.
Neem contact met ons op
»Ons team staat op elk moment voor je klaar! Stuur ons gerust een aanvraag.«
Product Overview 2024
Dosing technology, measurement, control and sensor technology, water treatment and water disinfection as well as digital solutions
ProMinent Product Catalogue 2024 - Volume 1: Metering Technology
Low-pressure metering pumps
Peristaltic metering pumps
Motor-driven metering pumps
Transfer and peristaltic pumps
Metering systems
Process metering pumps
ProMinent Product Catalogue 2024 - Volume 2: Measuring, Control and Sensor Technology
Sensors
Controllers
Measuring and control points
Treatment of swimming pool water
ProMinent Product Catalogue 2024 - Volume 3: Water Treatment and Water Disinfection
UV systems
Ozone systems
Chlorine dioxide
Electrolysis systems
Metering systems ULTROMAT and DULCODOS
Storage tanks
Diaphragm systems