Zoeksuggesties

Soms moeten mensen gestimuleerd worden

Deze eis stelde de senior directeur van de firma ProMinent, prof. dr. H.C. Viktor Dulger (* 18.12.1935; † 21.03.2016), al aan de evenementen met lezingen die regelmatig in de ruimten van de Heidelbergse pompenfabrikant worden georganiseerd.

Zo moedigde Abbas Primas dr. Notker Wolf met zijn lezing over werkloosheid zijn toehoorders aan na te denken. "Iedere werkloze moet ons na aan het hart liggen", aldus Wolf. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid dat mensen menswaardig werk vinden. "Mensen hebben een zinvolle bezigheid nodig om van binnen blij en tevreden te zijn en het leven zinvol te vinden."

De Abbas Prima breekt een lans voor de ondernemers, die om te kunnen investeren winst moeten maken en tegelijkertijd aan het welzijn van hun medewerkers moeten denken. Dat is een grote verantwoordelijkheid. "Veel ondernemingen hebben tijdens de crisis hun werknemers niet ontslagen vanuit oprechte zorg om hun gezinnen, en dat moet ook erkenning krijgen." Iedere werknemer moet kunnen merken wat hij of zij waard is.

Wolf appelleert op deze avond ook aan de eigen verantwoordelijkheid van werklozen die maar al te graag de verantwoordelijkheid op de overheid en de samenleving afschuiven. De eerste verantwoordelijkheid en het overwinnen van werkloosheid ligt echter bij de werkloze zelf. "Soms moet men mensen stimuleren en gaan ze juist daardoor vooruit. In de toekomst zou daarom bijzonder veel waarde moeten worden gehecht aan de opleiding." Daarmee bedoelt hij een holistische opleiding en de wil problemen te overwinnen.

Zelf heeft hij geen recepten tegen werkloosheid. "Werkloosheid is iets deprimerends, een manco dat ons niet onverschillig mag laten.

Het kan alleen worden overwonnen door de inspanningen van allen: de ondernemingen, de regering, de samenleving maar ook de werkloze zelf. We moeten in solidariteit met elkaar handelen om een weg naar de toekomst te vinden."

Andere maatschappelijke projecten

ProMinent Nieuwsbrief - het laatste nieuws, op maat gemaakt voor u! Nu abonneren