Zoeksuggesties

Groen + paars = wit? Alleen maar als de dosering klopt!

Om de natuurlijke gele tint van papier te compenseren, worden kleurstoffen aan de pulp toegevoegd die het blauwgehalte accentueren. Alleen op die manier ontstaat de stralend witte indruk. Uiteraard moet daarvoor wel de dosering kloppen.

Opwitten onder moeilijke omstandigheden

Aan drie indrukwekkende installaties kan het Finse bedrijf UPM in het Beierse Plattling jaarlijks 790.000 ton tijdschriftenpapier produceren: de papiermachines zijn tot 150 m lang, zo hoog als een huis met drie verdiepingen en het papier raast vliegensvlug over de max. 10,5 m brede rollen. De vloeibare basispapiersuspensie wordt eerst in vorm gebracht, vervolgens geperst en gedroogd. Ten slotte worden de afgewerkte papierbanen opgerold. Nu wordt pas duidelijk of de helemaal aan het begin toegevoegde groene en paarse kleurstoffen correct zijn gedoseerd. Dat is de eerste uitdaging bij het bereiken van de juiste wittint. De tweede: de kleurstoffen zijn zo hoog geconcentreerd dat slechts 100-300 ml per uur moeten worden toegevoegd, en wel met een zo groot mogelijke continuïteit. Uitdaging nummer drie: de kleurstoftanks staan 5 m van de pompen vandaan, het doseerpunt bevindt zich op een afstand van ca. 20 m.

Kerngegevens

  • Papierproducent UPM in het Beierse Plattling
  • Doseren van kleurstoffen in de basispapierpulp
  • Toevoegen van 100-300 ml per uur met zo groot mogelijke continuïteit
  • Magneetmembraandoseerpomp gamma/ L 1601 PVT2
  • Debietmeter DulcoFlow® DFMa

Extreem nauwkeurige dosering met ingebouwde bewaking

Zowel UPM als ook de uitvoerende Oostenrijkse installatiebouwer zijn reeds sinds lange tijd overtuigde ProMinent-klanten – vanwege de hoogwaardige producten en de uitstekende ondersteuning op locatie. Ook deze keer had ProMinent producten in het assortiment die perfect aan de eisen voldeden. Zo werden in 2013 twee doseerinstallaties met resp. 4 magneetmembraandoseerpompen gamma/ L en 4 debietmeters DulcoFlow® DFMa geïnstalleerd. Voor een gelijkmatige toevoeging van de kleurstoffen doseert de gamma/ L de geringe kleurhoeveelheden in vele kleine doseerslagen. Het grote voordeel van dit product is de verbinding met de DulcoFlow®-apparaten die direct via de pomp het gedoseerde volume meten en voor een optimale procesbewaking doorsturen naar het centrale controlepunt. De twee doseerinstallaties zijn redundant uitgevoerd zodat altijd maar twee pompen en debietmeters in gebruik zijn en de andere apparaten de taak bij een storing meteen kunnen overnemen.

Aan de veilige kant met optimale kwaliteit

  • Gelijkmatige en betrouwbare dosering
  • Procesveiligheid: lopende metingen maken een tijdige correctie mogelijk
  • De productie komt niet tot stilstand aangezien de doseerinstallaties redundant zijn uitgevoerd
  • Betere en constante papierkwaliteit
  • Minimaal uitschot bespaart kosten en verhoogt de klanttevredenheid

Gebruikte producten - Groen + paars = wit? Alleen maar als de dosering klopt!

Neem contact met ons op

John van der Westen

Directeur, ProMinent Verder B.V.

»Mijn team en ik staan op ieder moment voor u klaar. Stuur ons gerust uw aanvraag.«

+31 30 677 92 80  Aanvraag versturen   

ProMinent Nieuwsbrief - het laatste nieuws, op maat gemaakt voor u! Nu abonneren