Zoeksuggesties

Donutproductie: Met het juiste aroma krijgt u iets fijns

Hoe heeft u uw donuts het liefst? Met veelkleurig strooiwerk? Karamelvulling? Of gewoon met een laagje chocola? Hoe dan ook: Om ervoor te zorgen dat uw lievelingssoort smaakt zoals het moet, gebruiken grote bakkerijen aroma's – met explosiegevaar.

Explosieve donuts

Industriële bakkerijenverschillen in vele opzichten van de keuken thuis. Allereerst in de afmetingen – meer dan manshoge ovens, deegketels, waarin je een compleet bad kunt nemen, en een dagelijks productievolume van tonnen – tot en met de ingrediënten zelf. Een grote bakkerij in Nederland gebruikt voor haar donuts vloeibare aroma's om een gelijkblijvende smaak- en geurervaring te verkrijgen. De aromadosering is om verschillende redenen een uitdagende taak: Deze moet natuurlijk uiterst exact zijn – en er bestaat explosiegevaar! Omdat de meeste aroma's niet in water oplosbaar zijn, worden ze in alcohol opgelost. En wanneer die verdampt, ontstaat er een licht ontvlambaar luchtmengsel. Daarom moeten in de bakkerij strenge richtlijnen voor de omgang met explosieve stoffen in acht genomen worden.

Kerngegevens

  • Dosering van aromatische stoffen in een Nederlandse grote bakkerij
  • Bijzondere eisen: Explosiegevaar door alcoholdampen
  • Doseerinstallatie met 9 motorisch aangedreven membraandoseerpompen type Sigma/ 1
  • Levering van de compleet gemonteerde installatie in de container met externe ventilatie
  • Exacte dosering met verhoogde reproduceerbaarheid

Container op maat

De op maat gemaakte oplossing van ProMinent overtuigde door een zeer eenvoudige installatie en een betrouwbare explosieveiligheid. Sinds 2010 werken daarom negen motorisch aangedreven membraandoseerpompen type Sigma/ 1 in een container met externe ventilatie. Deze zorgt ervoor dat de alcoholdampen niet als mogelijke ontstekingsbron tot de pompen door kunnen dringen en waarborgt zo de explosiebeveiliging. En omdat de complete doseerinstallatie al kant-en-klaar gemonteerd in de container geleverd was, was er voor de installatie ter plekke weinig tijd nodig. De toenmalige projectleider Maximilian Franke is ook blij dat het door het handig leggen van de buisleidingen en ventielen gelukt is om de reproduceerbaarheid van de dosering met een toch al aanzienlijke standaardwaarde van ±2% tot beter dan 1% te verhogen. En de enige explosie die nu nog te verwachten is, is de smaakexplosie bij donutliefhebbers.

Veilige en nauwkeurige dosering

  • Veilige omgang met explosiegevaarlijke alcoholdampen: Pompen in de extern geventileerde container
  • Snelle en gemakkelijke 'plug & play'-installatie door een aansluitklare container
  • Voordelig onderhoud
  • Verhoogde doseernauwkeurigheid door individuele installatieplanning van ProMinent
  • Centrale besturing via PROFIBUS

Gebruikte producten - Donutproductie: Met het juiste aroma krijgt u iets fijns

Neem contact met ons op

John van der Westen

Directeur, ProMinent Verder B.V.

»Mijn team en ik staan op ieder moment voor u klaar. Stuur ons gerust uw aanvraag.«

+31 30 677 92 80  Aanvraag versturen   

Meer praktijkvoorbeelden voor deze branche

ProMinent Nieuwsbrief - het laatste nieuws, op maat gemaakt voor u! Nu abonneren