Zoeksuggesties

'Chemische schoorsteenveger' met bedrijfsklare programmering

Timergestuurde pompen? Niets bijzonders. Maar een installatie die tijdsafhankelijk niet alleen de pomp maar ook een apart magneetventiel aanstuurt, gedefinieerde voorwaarden opvraagt en tegen lage kosten overtuigt – dat vindt u uitsluitend bij ProMinent.

Geen energie door de schoorsteen jagen

Menig succesverhaal begint heel stilletjes. Bijvoorbeeld toen ProMinent enige tijd geleden werd benaderd door het bedrijf Unitor, een leverancier van scheepsuitrusting die tegenwoordig onderdeel van Wilhelmsen Ships Service is. Het ging om een heel concreet probleem. Aan boord van schepen winnen warmtewisselaars energie uit de uitlaatgassen van de scheepsmotoren. Dit werkt echter alleen maar betrouwbaar zolang zich in de warmtewisselaars geen roet afzet. Dit moet door een chemische stof worden voorkomen die binnen 12 uur meerdere keren met perslucht in de schoorsteen wordt gesproeid – maar uitsluitend wanneer de motor op dat moment draait. Voor en na het toevoegen van deze chemische stof moet bovendien zuivere perslucht eventuele chemicaliënresten uit de sproeier verwijderen. Daarnaast wilde Unitor het benodigde doseerstation al bedrijfsklaar geprogrammeerd ontvangen.

Kerngegevens

 • Regelmatige chemicaliëndosering ter voorkoming van roetafzetting door de uitlaatgassen van het schip
 • Tijdgestuurde dosering van chemicaliën en perslucht in aparte circuits nadat is gecontroleerd of de motor draait
 • Oplossing: bedrijfsklaar doseerstation, compleet met tank, pomp, pijpen enz.
 • Magneetmembraandoseerpomp gamma/ L met proces-timer en relaisbesturing
 • Bedrijfsklare programmering dankzij ProMinent

Een succesverhaal met meer dan 200 afleveringen

De uitdaging: de chemische stof moet gedoseerd worden en bovendien moet al één minuut van tevoren perslucht door de schoorsteen stromen maar uitsluitend wanneer de motor draait. Een puur tijdgestuurde doseeroplossing zoals die ook door andere fabrikanten wordt aangeboden, was daarom niet voldoende. De ProMinent-oplossing meet eerst via een temperatuursensor of de schoorsteen heet is en dus de motor draait. Zo ja, activeert de proces-timer een relais dat via een magneetventiel de perslucht vrijgeeft. Pas één minuut later doseert de magneetmembraandoseerpomp gamma/ L de chemische stof in de luchtstroom. Deze procedure wordt door een speciaal ontwikkeld programma aangestuurd dat bij ProMinent gearchiveerd is en via USB op meerdere pompen kan worden geïnstalleerd. En dit werd dan ook gedaan bij de meer dan 200 doseerstations die Unitor in de daarop volgende jaren bestelde. Zoals gezegd: een succesverhaal.

Alles erop, alles eraan, alles voordelig

 • Energieterugwinning altijd gewaarborgd dankzij hoogwaardige warmtewisselaars
 • Levering van de volledige doseerinstallatie met alle componenten
 • Compacte installatie zonder ingewikkelde bekabeling van bijv. een extra timer
 • Inachtneming van alle voorwaarden en parameters
 • Dankzij het individueel door de fabrikant ontwikkelde en herbruikbare programma hoeven de afzonderlijke stations niet apart via het kleine pompdisplay geprogrammeerd te worden
 • Voordelige oplossing omdat de proces-timer aanzienlijk goedkoper is dan een PLC

Neem contact met ons op

John van der Westen

Directeur, ProMinent Verder B.V.

»Mijn team en ik staan op ieder moment voor u klaar. Stuur ons gerust uw aanvraag.«

+31 30 677 92 80  Aanvraag versturen   

ProMinent Nieuwsbrief - het laatste nieuws, op maat gemaakt voor u! Nu abonneren