Zoeksuggesties

De aanhouder wint: koelwaterdesinfectie

Voor de lozing van koelwater gelden strenge wettelijke grenswaarden. Pas met techniek van ProMinent was een aluminiumfabriek in Voerde in Duitsland in staat de normen voor haar koelwater na te leven – met alle eerdere processen lukte dat niet.

Eenmaal, andermaal: chloordioxide!

Het Duitse bedrijf Trimet Aluminium SE in Voerde, Noordrijn-Westfalen, produceert ruw aluminium dat via coquillegieten tot zeer hoogwaardige extrusieknuppels en walsplakken wordt verwerkt. De knuppels en plakken verkrijgen hun uitstekende materiaaleigenschappen door de snelle warmteafvoer tijdens de verwerking. Daarvoor wordt in drie koelwaterkringlopen per uur in totaal 1600 m³ koelwater gecirculeerd. In 2005 werden de grenswaarden voor lozing van koelwater door de wetgever verscherpt, waardoor Trimet het koelwaterdesinfectieproces moest veranderen. Met chloortabletten lukte dat echter niet, en ook niet met een combinatie van natriumhypochloriet en hypobromige zuren: de grenswaarden voor adsorbeerbare organische halogeenverbindingen (AOX) werden nog steeds overschreden. Uiteindelijk werd het geprobeerd met chloordioxide (ClO2) en testte de fabriek een chloordioxide-installatie van ProMinent uit, eerst in één koelwaterkringloop.

Kerngegevens

  • Desinfectie van 1600 m³ koelwater per uur voor aluminiumproductie
  • Strengere wettelijke grenswaarden vroegen om een nieuw desinfectieproces
  • Superieure testresultaten met chloordioxide, daarom installatie van de chloordioxide-installatie Bello Zon® CDKc
  • Productie en toevoer van 1500 g ClO2/h
  • Onberispelijke laboratoriumwaarden en gehalveerde kosten voor chemicaliën

Investering in alle opzichten rendabel

De resultaten waren uitmuntend: aan de grenswaarden werd op betrouwbare wijze voldaan en tegelijkertijd daalden de kosten voor waterdesinfectie aanzienlijk. Een verder pluspunt was dat ClO2 de hoge kwaliteit van het aluminium niet nadelig beïnvloedde. Hiermee viel de keuze op chloordioxide en besloot Trimet de chloordioxide-installatie Bello Zon® CDKc te installeren. De installatie produceert per uur 1500 g ClO2 en is in een afzonderlijke container geplaatst. Van daaruit wordt het ClO2 via zeven doseerpunten in de koelwaterkringlopen geleid. Het water wordt iedere maand door een onafhankelijk laboratorium onderzocht op AOX, legionella en organische bestanddelen en iedere maand wordt de onberispelijke kwaliteit ervan bevestigd. En wat zijn de kosten? Voor natriumhypochloriet en hypobromige zuren moest jaarlijks € 90.000 aan materiaalkosten worden afgeboekt, terwijl de kosten voor chloordioxide de helft daarvan zijn. De investering in de installatie van ProMinent is dus in alle opzichten rendabel.

Grenswaarden naleven en kosten besparen

  • Betrouwbare naleving van wettelijke grenswaarden voor AOX, legionella en organische bestanddelen
  • Hoge kwaliteitsvereisten voor aluminium blijven gewaarborgd
  • Halvering van de kosten voor chemicaliën
  • Veilige bereiding van desinfectiemiddel dankzij goed doordacht installatieontwerp
  • Bedrijfsparameters worden geregistreerd in de chloordioxide-installatie

Neem contact met ons op

John van der Westen

Directeur, ProMinent Verder B.V.

»Mijn team en ik staan op ieder moment voor u klaar. Stuur ons gerust uw aanvraag.«

+31 30 677 92 80  Stel uw vraag   

ProMinent Nieuwsbrief - het laatste nieuws, op maat gemaakt voor u! Nu abonneren