Zoeksuggesties

Baden in geneeskrachtig water – uitzonderlijk en weldadig

Openbare zwembaden moeten voldoen aan vele voorwaarden en dienen steeds zorg te dragen voor een onberispelijke waterkwaliteit. Voor een veilige waterbereiding die aan alle normen voldoet, vertrouwen de exploitanten van "DAS BAD Merzig” in het Duitse Saarland op de volautomatische chloorgasdoseersystemen DULCO®Vaq.

Voldoen aan grenswaarden

In het verlokkende natuurpark Saar-Hunsrück is zwembad “DAS BAD” van de provinciestad Merzig gevestigd. Het bad ligt bijna 50 kilometer ten noorden van Saarbrücken. Dit geliefde recreatiebad met zijn beide waterwerelden biedt alles waar jonge en oudere badgasten van dromen: Het avonturenbad bijvoorbeeld met het binnen- en buitengedeelte, met bubbelbanken en massagedouches, een 90 meter lange reuzenglijbaan, een sportbad van 25 meter met springtoren en een kinder- en babybad. In het gezondheidsheidsgedeelte met binnen- en buitenbaden, whirlpool en kneippbad baden de gasten in het door de deelstaat erkende, geneeskrachtige, ‘Bietzener Heilwasser’. Geheel in lijn met de voorschriften van DIN 19643, met name waar deze betrekking hebben op de grenswaarden voor bromaat, heeft de exploitant, Merziger Bäder GmbH besloten de geïnstalleerde elektrolyse-installatie voor de waterbereiding te vervangen door een desinfectiesysteem met chloorgas. De planning van de nieuwe waterbereidings- en desinfectie-installatie werd verzorgd door het ingenieursbureau Kurzmann uit St. Leon Rot. De heer Kurzmann adviseert DAS BAD sinds 10 jaar over toekomstige verbouwingen die verband houden met de bereiding van zwembadwater en geneeskrachtig water. Bij de openbare aanbesteding bleek dat ProMinent GmbH de meest rendabele oplossing kon bieden door middel van zijn ultramoderne chloorgastechniek.

Parameters

  • Bereiding van zwembadwater en geneeskrachtig water in het recreatiebad, conform de geldende normen
  • Toepassing van volautomatische chloorgastechniek en doseersystemen DULCO®Vaq
  • Dosering van 5 kg chloorgas per uur in acht baden

Eenvoudige installatie

De ombouw - deels terwijl het zwembad gewoon geopend bleef - werd verzorgd door het in zwembadtechniek en waterbereiding gespecialiseerde bedrijf CP Anlagenbau GmbH uit Schiffweiler. Binnen slechts korte tijd waren de op montageplaten voorgemonteerde chloorgasdoseersystemen ingebouwd, samen met alle benodigde componenten. In september 2018 werd de vernieuwde waterbereiding in gebruik genomen en functioneert het systeem betrouwbaar en veilig. Op het terrein van het recreatiebad werd een prefabgebouw geplaatst, waarin 12 chloorgasflessen, reserveflessen en het regelapparaat voor de nooduitschakeling werden ondergebracht. Van daaruit wordt het chloorgas door middel van vacuüm veilig naar de zes DULCO®Vaq-systemen van het type PM 3610 C gezogen. De systemen zijn ontworpen voor een capaciteit van 12 g/h - 15 kg/h en zijn elk voorzien van een hogedruk-inlijnpomp. Door de in de injector gegenereerde onderdruk wordt de op de chloortank gemonteerde vacuümdoseerregelaar geopend. In totaal staan per uur maximaal 7,8 kg chloorgas ter beschikking voor de desinfectie van de acht verschillende baden.

Rendabel desinfecteren

Dankzij het goede samenspel tussen alle betrokkenen kon het ombouwproject probleemloos worden uitgevoerd – van de planning en de installatie, tot het huidige gebruik. De verantwoordelijken bij Merziger Bäder GmbH zijn erg tevreden met het resultaat. De positieve ervaringen met de hoogwaardige producten van ProMinent GmbH uit de sector chloorgastechniek, de conformiteit met de vereisten van DIN 19606 en DIN 19643 en het automatische uitschakelsysteem voor noodsituaties met de gasflessen zorgen samen voor een hoge bedrijfsveiligheid. Andere voorbeelden zijn de eenvoudige bediening van de gehele waterbereidingsinstallatie en de nauwkeurige dosering, zelfs bij grotere debieten. De twee belangrijkste doelstellingen van het project werden in ieder geval bereikt: namelijk de inachtname van de wettelijk vereiste grenswaarden en een algeheel aanzienlijk geoptimaliseerde waterkwaliteit – en wel in alle baden, ongeacht of deze gevuld zijn met hoogwaardig geneeskrachtig water of met normaal zwembadwater.

  • Snelle montage dankzij de op platen voorgemonteerde systemen DULCO®Vaq
  • Compleet assortiment van componenten conform DIN 19606
  • Beproefde en hoogwaardige chloorgastechniek
  • Geheel automatische besturing en chloorgasdosering voor acht baden
  • Efficiënte bereiding van zwembadwater en geneeskrachtig water
  • Hoge bedrijfsveiligheid dankzij de nooduitschakeling

»Martin Siemon, bedrijfsleider bij Merziger Bäder GmbH, concludeert tevreden: “Sinds de inbedrijfstelling heeft de installatie volledig probleemloos gedraaid. De waterkwaliteit in BAD Merzig voldoet nu nog beter aan alle wettelijke voorschriften. Dankzij de nieuwe chloorgasdoseersystemen konden wij de toevoer van chemicaliën en de aanmaak van ongewenste bijproducten van de chloorproductie aanzienlijk reduceren. Dat merken ook onze badgasten, waarvan wij op dit vlak steeds weer positieve reacties ontvangen.”« - 

Neem contact met ons op

John van der Westen

Directeur, ProMinent Verder B.V.

»Mijn team en ik staan op ieder moment voor u klaar. Stuur ons gerust uw aanvraag.«

+31 30 677 92 80  Stel uw vraag   

Meer praktijkvoorbeelden voor deze branche

ProMinent Nieuwsbrief - het laatste nieuws, op maat gemaakt voor u! Nu abonneren