Zoeksuggesties

Bereiding van zwembadwater met ProMinent: Precies, digitaal en eenvoudig

Juni 2024

Het zwem- en saunapark AQWA in Walldorf kiest voor de meet- en regeltechniek van ProMinent. De aanbieder van complete oplossingen in de waterbereidingstechniek heeft alle bassins in het zwempark in Walldorf voorzien van alle benodigde componenten voor het regelen van de pH-, chloor- en redoxwaarden.

Zicht op alle bassins – bereiding van zwembadwater met ProMinent: Precies, digitaal en eenvoudig

In drukbezochte zwembaden kan het in stand houden van een optimale waterkwaliteit een flinke uitdaging zijn. Toch moet een optimale inachtname van de voorgeschreven streefwaarden – zoals die van het gebonden chloor of het chloraat – steeds gegarandeerd zijn. Het zwem- en saunapark AQWA in Walldorf kiest daarom voor de meet- en regeltechniek van ProMinent. De aanbieder van complete oplossingen in de waterbereidingstechniek heeft de zes bassins in het zwempark in Walldorf voorzien van alle benodigde componenten voor het regelen van de pH-, chloor- en redoxwaarden. De producten bewijzen zich dankzij de uiterst precieze en betrouwbare meet- en doseertechniek, het grote bedieningsgemak, de geringe onderhoudsbehoefte en de gunstige prijs-prestatieverhouding.

De waterkwaliteit in de zwembassins wordt blootgesteld aan een continue instroom van verontreinigingen door het gebruik van het zwembad. Alleen al door de aanwezigheid van de badgasten in het water, wordt vuil in de vorm van talg of ammoniak en bacteriën geïntroduceerd in het bassin. Een groot aantal vervuilende elementen is op deze manier van invloed op de chloorconcentratie en de pH- en redoxwaarde. Om het zwemwater in de bassins toch schoon te houden, wordt het continu in beweging gehouden en gecirculeerd.

Het uit het bassin overstromende water loopt via een goot naar een overloopwatertank, vanwaar het aansluitend verschillende stappen van waterbereiding doorloopt: zandfiltratie, absorptie, Uv-bestraling, toevoeging van desinfectiemiddel en de regeling van de pH-waarde. Deze stappen zorgen ervoor, dat het zwemwater steeds voldoet aan bepaalde streefwaarden, in het bijzonder de DIN-waarden uit de norm DIN 19643, die gelden als de basis voor de infectiebestrijding.

Voor het beheer van zeven watercircuits – zes bassins en het terugspoelreservoir – zocht het AQWA zwem- en saunapark in Walldorf een betrouwbare en nauwkeurige oplossing, waarmee de belangrijke waarden kunnen worden gemeten en het vrije chloor zeer precies kan worden gedoseerd. Bovendien moest de installatie onderhoudsarm en duurzaam zijn.

Precies meten en doseren

Voor de regeling van de zeven bassincircuits in het AQWA-zwempark was de installatie van de DULCOMARIN 3 van ProMinent de optimale oplossing. Dit meet- en regelsysteem is uitgerust met de benodigde sensoren voor de parameters pH-waarde, chloor en redoxpotentiaal, en biedt daarmee – zeker voor zwembaden met meer dan één bassincircuit – een belangrijk voordeel: In de uitvoering ‘Global Unit’, werkt het systeem als één centraal besturingsapparaat, in plaats van meerdere afzonderlijke apparaten. In de DULCOMARIN 3 komen alle gegevens van de afzonderlijke bassins en de daaraan verbonden regelcircuits samen. De Global Unit kan worden samengesteld uit maximaal 16 filtercircuits. In de aangesloten circuits worden modules gebruikt die uitsluitend meetgegevens overdragen en uitgangen aansturen. "Dankzij deze modulaire opbouw is het niet nodig dat een groot aantal soortgelijke installaties naast elkaar worden gebruikt”, legt Lars Albrecht, buitendienstmedewerker voor de sectoren Zwembad, Drink- en Afvalwater bij ProMinent Duitsland, uit. Dit dient niet alleen de overzichtelijkheid, maar biedt ook het voordeel dat het systeem tegen een gunstige prijs-prestatieverhouding kan worden aangeboden.

“Voor wat betreft precisie en betrouwbaarheid blijven de producten van ProMinent mij steeds overtuigen. Zij bieden ons ondersteuning waarop wij kunnen vertrouwen, zodat wij steeds kunnen voldoen aan de strenge hygiënevoorschriften voor onze bassins", vertelt Stefan Gottschalk, afdelingsleider voor het AQWA zwem- en saunapark bij het gemeentelijke nutsbedrijf in Walldorf. Lars Albrecht legt uit: “Zonder uitzondering kunnen al onze apparaten en installaties alle vereiste waarden en stoffen meten en inregelen, en dat met een precisie en constantheid die toonaangevend is in de sector. Het continue bijregelen is niet meer nodig.” Voor de chloormeting maakt ProMinent gebruik van een meetprincipe waarin membraanbedekking wordt toegepast. Hierbij worden de anode en kathode beschermd door een membraan en een elektrolyt als transfervloeistof. “Hierdoor slijt de anode niet zo snel als bij andere apparaten en levert deze betere meetresultaten", legt Albrecht uit.

Eenvoudig bedienen en aflezen

De DULCOMARIN 3 biedt een geheel nieuwe dimensie aan bedieningsgemak, zoals de eenvoudige kalibratie van de sensoren met ondersteuning door een videotutorial. De bediening zelf verloopt via het grote 7"-touchpanel. Voor nog meer gebruiksgemak, veiligheid en bediening op afstand, kan het apparaat worden aangestuurd via mobiele eindapparaten. Zo wordt direct zichtbaar wanneer, bijvoorbeeld, het chloorgehalte plotseling afneemt, omdat een pomp is stilgevallen of een leiding verstopt is geraakt. In Walldorf gebruiken ze de DULCOMARIN 3 via een webbrowser en lezen ze de waarden heel eenvoudig uit op de pc, zodat niemand voor een controle van de waarden hoeft af te dalen in de machinekamer. “Bovendien is het mogelijk e-mailadressen in te voeren, waar driemaal daags automatisch een rapport naartoe wordt gestuurd met de actuele waarden", vult Albrecht aan. Bovendien is de DULCOMARIN 3 nog extra veelzijdig dankzij de interfaces en het feit dat het apparaat zowel in WLAN- als in LAN-netwerken kan worden toegepast.

Voordelig en efficiënt regelen

“Wij kunnen nu de chemicaliën die wij inzetten voor onze zwembassins optimaal doseren en zo een maximaal rendement en efficiëntie bereiken. Dit biedt ook voordelen op het gebied van milieubescherming, een kwestie die ons na aan het hart ligt. Dankzij de langere levensduur van de apparaten kunnen wij de natuurlijke hulpbronnen verder ontzien", vult Stefan Gottschalk aan.

In de bedrijfsmodus Eco!Mode, een energiebesparende bedrijfsmodus, wordt de circulatie door de pompen aangepast aan de waterkwaliteit. De gemeten parameters voor de hygiëne zijn: pH-waarde, redox, vrij chloor en gebonden chloor. Op basis van de meetwaarden worden vervolgens naar behoefte chemicaliën gedoseerd. Bovendien kunnen in tot wel 24 zones timers met gewenste waarden worden ingesteld, bijvoorbeeld om een nachtelijke daling van de waarden toe te staan. Tijdens het bedrijf zonder badgasten kan de circulatie dan omlaag worden gebracht tot minimale waarden. Zo dalen de energiekosten en wordt bespaard op het chemicaliënverbruik.

Eenvoudig ombouwen van de DULCOMARIN 2 naar versie 3

“Het ombouwen van de vroegere versie DULCOMARIN 2 naar de huidige DULCOMARIN 3 is eenvoudig uit te voeren, in niet meer dan twee uur en zonder het zwembadbezoek te onderbreken. Dit is mogelijk, omdat alleen het centrale regelapparaat door de DULCOMARIN 3 hoeft te worden vervangen, alle andere bassincircuits kunnen intact blijven. Ook de kosten voor deze upgrade blijven goed te overzien,” zegt Lars Albrecht.

In het kinderbassin en de whirlpool wordt bovendien een ander ProMinentproduct toegepast: De DULCODES UVC-desinfectie-installatie zorgt voor een betrouwbare secundaire desinfectie en voor een fotochemische afbraak van het gebonden chloor in het zwemwater. De hierbij toegepaste UV-bestraling is in de moderne waterbehandeling een veilig, chemicaliënvrij en betrouwbaar desinfectieproces.

Kerncijfers

  • Bereiding van zwembadwater in het AQWA zwem- en saunapark in Walldorf met binnenbad, buitenbad, recreatieplas en saunalandschap
  • Beheer van zeven circuits (zes bassins en een terugspoelreservoir) met het meet- en regelsysteem DULCOMARIN 3
  • Precieze oplossing voor het meten van belangrijke waarden en een nauwkeurige dosering van vrij chloor
  • Toepassing van twee DULCODES UVC-desinfectie-installaties voor secundaire desinfectie en een efficiënte fotochemische afbraak van gebonden chloor in het zwemwater
  • Gereduceerde bedrijfskosten door een eenvoudig te installeren en bedienen, klantspecifieke complete oplossing met geringe onderhoudsbehoefte

Overige informatie vindt u hier: Dulcomarin 3

Neem contact met ons op

John van der Westen

Directeur, ProMinent Verder B.V.

»Mijn team en ik staan op ieder moment voor u klaar. Stuur ons gerust uw aanvraag.«

+31 30 677 92 80  Aanvraag versturen   

Nieuws en evenementen

ProMinent Nieuwsbrief - het laatste nieuws, op maat gemaakt voor u! Nu abonneren